Herkenbaar? Dat je ineens denkt ‘moet ik die getallen uitschrijven of in cijfers?’. Lees dan snel verder.

Eigenlijk zijn daar zijn geen vaste regels voor. Het is echter wel gebruikelijk om de volgende getallen in lopende tekst als woord te schrijven.

  • getallen tot twintig: twee, negen, zeventien, achtste;
  • tientallen tot honderd: twintig, vijftig, tachtigste;
  • honderdtallen tot duizend: driehonderd, negenhonderd;
  • duizendtallen tot twaalfduizend: zesduizend, tienduizendste;
  • de woorden miljoen, miljard, biljoen, enz.: vier miljoen, zevenmiljardste.

Die laatste woorden kunnen gecombineerd worden met cijfers. Bijvoorbeeld 22 duizend, 123 miljoen, 16 miljard (of 22.000, 123.000.000, 16.000.000.000, etc.). Anders worden het wel heel veel nullen achter elkaar. Voor de overige getallen gebruiken we eigenlijk altijd cijfers omdat uitschrijven in woorden te veel ruimte inneemt en bovendien minder duidelijk is. Maar op deze vuistregel bestaan wel twee uitzonderingen.

  1. Exacte waarden, zoals maten, temperaturen, gewichten en jaartallen zijn altijd in cijfers:
    • In de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur
    • Morgen wordt het 14 graden
    • Een hotelovernachting kost ? 100,- (of: 100 euro) per persoon.
  2. Cijfers hebben de voorkeur als er anders een rare mix van woorden en cijfers zou ontstaan. Dus niet ‘Van de 45 deelnemers zijn er zeventien gezakt en 28 geslaagd, maar liever ‘Van de 45 deelnemers zijn er 17 gezakt en 28 geslaagd.’

Getallen uitschrijven: percentages

Voor het schrijven van percentages geldt dat er vaak cijfers worden geschreven waar we dat anders niet zouden doen (50% van de Nederlanders/15 procent). Als in een tekst maar een enkel percentage voorkomt, kan het geheel ook in woorden worden opgeschreven: twintig procent.

Uiteraard kun je als bedrijf ook vastleggen hoe je hier mee omgaat. Bijvoorbeeld in een huisstijlhandboek. Consequent taalgebruik bevordert ten slotte het uniforme beeld dat men heeft/krijg van de organisatie. Ik help je hier graag mee!