We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Dat je een vraag stelde die ongelooflijk stom je mond uitkwam. En dat het antwoord ook zo simpel was dat je je onmiddellijk afvroeg waarom je dat niet zelf kon bedenken. Dat dus. Maar ja, eigenlijk bestaan domme vragen niet toch? Want de vraag niet stellen en je blijven afvragen hoe het zit, is eigenlijk pas echt suf. En daar leren we niets van. Dus hup, gewoon alles vragen wat je maar vragen wilt. Zeker vandaag op ask a stupid question day.

Het ontstaan van ask a stupid question day

In de jaren ’80 realiseerden een aantal Amerikaanse leerkrachten zich dat hun leerlingen geen vragen stelden, omdat ze bang waren om dom over te komen en te worden uitgelachen. Ze bedachten een dag waarop leerlingen de hele dag de meest domme vragen (voor hun gevoel) mochten stellen. Op deze manier cre?erden ze een veilige plek om alles te vragen wat je maar wilde, zonder bang te hoeven zijn om te worden uitgelachen. Sindsdien is ask a stupid question day een jaarlijkse traditie op Amerikaanse scholen. De vragen die worden gesteld op ask a stupid question day zijn heel divers: ?Is je neus het middelpunt van je gezicht?” of ?Waarom drukken we harder op de afstandbediening als de batterijen bijna leeg zijn.” Inmiddels doen scholen in Engeland en India ook aan ask a stupid question day. Tijd om dit ook bij Nederlandse scholen in te voeren?

Hoe vier je nou precies ask a stupid question day

Gewoon, door de meest suffe vragen die je te binnen schieten, bijvoorbeeld onder de douche, ook gewoon eens hardop te stellen. Misschien vraag je je af hoe iets aan z’n naam komt (waarom heet een veter veter?). Of waarom heeft de week 7 dagen en niet vijf of tien…. Maakt niet uit wat het is maar stel die vragen gewoon eens. Aan je partner of collega’s bijvoorbeeld. Liever anoniem? Nodig een stel vrienden uit en schrijf allemaal je vragen op een papiertje. Gooi ze op een hoop en lees ze willekeurig voor om samen het antwoord te bedenken. Hapje en een drankje erbij en je hebt gegarandeerd een leuke avond.

Je mag mij ook altijd alles vragen. Of je een gewenst antwoord krijgt? Probeer het eens uit zou ik zeggen. Je kunt me mailen via info@humanvalue.nl. Fijne ask a stupid question day!

>>>TIP! Schrijf je in voor Humanvalue-updates en je ontvangt gratis een ‘how to’ waarmee je je zichtbaarheid gegarandeerd vergroot!