“Welke PMS-code(s) heeft uw logo?” of? “Wilt u de bestanden in CMYK aanleveren?” zijn vragen die regelmatig worden gesteld wanneer we met drukwerk zoals visitekaartjes en briefpapier bezig zijn. Weet jij wat PMS en CMYK betekenen?

PMS oftewel Pantone Matching System

PMS CMYK

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen produceert. Een slimme vinding want op basis van deze coderingen kunnen opdrachtgevers en (bijvoorbeeld) drukkerijen duidelijke afspraken maken over de te verwachten kleur(en) van het eindproduct. Vroeger werd er meer met enkele PMS-codes gewerkt als nu, omdat voor iedere kleur een aparte drukplaat nodig was en dat een kostbare aangelegenheid was. Maar de technieken werden beter en betaalbaarder. Tegenwoordig wordt het meeste drukwerk in full colour vervaardigt. Als voorbeeld; het paars van het Humanvalue-logo heeft PMS-code 2607u.

CMYK oftewel Cyan Magenta Yellow Key

Ik zei het al. Tegenwoordig wordt het meeste drukwerk in full colour gedrukt. En dat ‘full colour’ is dus eigenlijk hetzelfde als CMYK. Maar waar staan de letters van CMYK nu voor? Ze staan voor vier kleuren:
1. C(yan) is wat de meeste mensen turquoise noemen
2. M(agenta) is een hard roze kleur
3. Y(ellow) staat voor geel
4. K(ey) is de laatste letter van black, zwart dus

De CMYK-code voor een kleur wordt weergegeven in percentages per kleur. Het dekkingspercentage van de vier inkten vormen samen de kleur die nodig is. Het Humanvalue-logo in CMYK levert de volgende waardes op C56, M75, Y0, K0.

Van PMS naar CMYK

Het lijkt misschien ingewikkeld om een PMS om te zetten naar CMYK maar dat valt reuze mee. Sowieso kan je vormgever/drukkerij dat eenvoudig voor je doen maar je kunt dat ook heel goed zelf met een zogeheten converter. Om er zeker van te zijn dat de uitkomst qua kleur voldoet aan je wensen is het belangrijk om goed af te stemmen met de drukker. Kleine afwijkingen zijn te overzien maar controleer altijd of het resultaat voldoet aan de afspraken.

En, wist je dit allemaal al of ga je nu gelijk op zoek naar de PMS en CMYK codes voor jouw logo?