Nieuw in Instagram Stories: stel een vraagHeb je het al gezien? Instagram heeft weer een nieuwe functie uitgerold voor stories. Je kunt nu ‘vragen’ toevoegen aan je story. Aangezien deze functie nog heel vers is, komen de ‘stel me een vraag’ stories in grote aantallen voorbij. Heb jij ‘m al uitgeprobeerd?

Reageren op een story kon altijd al natuurlijk via het balkje ‘bericht sturen’ onderaan. Ik maak daar regelmatig gebruik van en anderen reageren er ook mee op mijn stories. Maar wat is dan precies het verschil met de nieuwe functie? En waar kun je ‘m voor gebruiken?

Stel een vraag: wat voegt het toe?

1. Attentiewaarde: we kennen allemaal wel het principe van een ‘call to action’ knop in een nieuwsbrief of op je website. Deze trekt de aandacht en verleid de bezoeker om actie te ondernemen. Hetzelfde geldt voor de functie ‘vragen’ in je stories. Gebruik deze nieuwe functie dus ook gerust om je doelen te bereiken. Hoewel ik er wel een plan voor zou bedenken en dosseer het gebruik van deze functie om overkill te voorkomen, waardoor je je doel voorbij schiet.

2. Interactie: oftewel engagement. Dat is wat je wil bereiken (als het goed is) met je posts op Instagram ?n met je stories. Door je volgers een concrete stelling, vraag of opmerking voor te schotelen in je stories, waar ze direct op kunnen reageren, groeit je engagement heel eenvoudig. Je volgers leren jou beter kennen en andersom. Leuk en nuttig!

3. Fun: over het algemeen zijn we allemaal in voor fun en ontspanning. Hoe vaak scrollen we per dag niet door onze timeline op Instagram op zoek naar… Ja naar wat eigenlijk? Vaak gaat het toch om fun. Mooie plaatjes van een vakantiebestemming, lekkere food foto’s, lieve huisdieren of baby’s enzovoort. Stories zijn vluchtig (want verdwijnen na 24 uur) en geven een snelle blik achter de schermen of in je dagelijks leven. Gebruik ‘stel een vraag’ dus ook (gedoseerd) om het allemaal nog iets leuker te maken en bedenk originele vragen.

Op 4 juni is?het nieuwe algoritme van Instagram?doorgevoerd met de belofte van een meer chronologische?tijdlijn.?In 2016 verving Instagram de chronologische feed door een algoritme. En daar waren veel gebruikers allesbehalve blij mee. Deze nieuwe versie van het algoritme lijkt een gulden middenweg te zijn. Lees je mee?

Stel een vraag in Stories: hoe werkt het?

Je vindt de nieuwe knop ‘vragen’ bij de andere functies zoals locatie, poll, gif en hashtag. Dus je maakt een foto of kiest voor een egale kleur als achtergrond voor je story en kiest daarna de knop ‘vragen’. Standaard staat er boven het invulveld ‘Stel me een vraag’ maar dit kun je eenvoudig aanpassen naar wens. Je post je story en that’s it. Nu wachten tot de reacties binnenkomen…

Die reacties vind je door op ‘gezien’ links onderin de story te klikken. In het scherm waar je dan terecht komt, zie je de antwoorden op je ‘stel een vraag’ verschijnen. Door erop te klikken kun je kiezen voor ‘antwoord delen’ of ‘verwijderen’. Wanneer je voor antwoord delen kiest, wordt je antwoord automatisch toegevoegd aan je story. De naam van de volger die de vraag stelde, wordt hierbij niet getoond. Kortom, jij ziet wel wie de vraag stelt, maar door te antwoorden zien jouw volgers niet wie de vraag stelde. Ze zien alleen de vraag en jouw antwoord.

En, ga je ermee aan de slag en kunnen we binnenkort de eerste vraag in jouw stories verwachten? Ik hoor het graag!