Ben jij ook zo dol op lijstjes? Ik wel. Door af te vinken kun je het ook in je hoofd loslaten en dat geeft rust. Of het nu gaat om een boodschappenlijstje, een inpaklijst voor de vakantie of een checklist voor een zakelijk evenement. In mijn werk vind ik checklists niet alleen handig maar is het ook gewoon noodzaak. Als je verschillende opdrachten uitvoert voor verschillende opdrachtgevers is het wel fijn als dat volgens een juiste prioriteit gebeurt. Lijstjes helpen daarbij.?

Uiteraard is het ouderwetse handgeschreven boodschappenlijstje prima. Maar als het om werk gaat maak ik liever gebruik van digitale checklists. In de vorm van notities, in een spreadsheet of een speciale app bijvoorbeeld. Wat ik waarvoor gebruik? Lees maar mee.

Mijn favoriete checklists

PAPIER |?Gaat het om een to do-lijstje voor een dagdeel of een hele werkdag dan schrijf ik die nog graag op papier. Lekker wegstrepen als er iets gedaan is geeft gewoon een fijn productief gevoel. En ja, ik maak boodschappenlijstjes en die gaan ook op papier mee naar de supermarkt.

NOTITIES OP MIJN IPHONE | Heel simpel maar soms gewoon voldoende doeltreffend. Bijvoorbeeld om een lijstje te maken als ik de stad in ga en verschillende winkels af moet om inkopen te doen. Dan maak ik een notitie in mijn iPhone waar ik noteer wat ik waar moet halen.

AGENDA IN MIJN IPHONE | Soms beslis ik de avond ervoor wat ik de volgende dag allemaal gedaan wil hebben. Dan maak ik er heel simpel agenda-items van, al dan niet met een reminder. Zo breng ik gelijk een volgorde aan en structureer ik de dag.

GOOGLE SPREADSHEET |?Google spreadsheets gebruik ik bijvoorbeeld voor mijn contentplanning. Hier kan ik alles kwijt wat ik wil publiceren en ik kan overzichtelijk een langere periode inzien. Natuurlijk kun je hiervoor ook Excel gebruiken maar via Google spreadsheets kan ik er altijd en overal bij. Daarnaast kun je via Google spreadsheets een checklist ook heel eenvoudig delen met anderen. Ideaal.

TRELLO |?Trello is een super handige app als het over checklists gaat. En behalve app kun je ook op de dekstop werken met Trello. Kort gezegd maak je op een pagina een overzicht van lijsten met daarin kaarten die je kunt verschuiven binnen of naar andere lijsten?om prioriteiten of statussen mee aan te duiden. Voorbeelden van lijsten zijn ‘To Do’, ‘Doing’ en ‘Done’. Voordeel van Trello: je kunt?tegelijk met anderen, bijvoorbeeld een projectteam, in de pagina en lijsten werken. Je kunt verschillende pagina’s met lijsten maken die je naast elkaar kunt gebruiken, zowel zakelijk als priv?.

Gebruik jij dezelfde ‘tools’ voor je checklists of heb jij andere favorieten? Ik ben benieuwd naar welke dus laat het me vooral weten.?