Wil je beginnen met bloggen of ben je al even gestart? In dit blog deel ik een checklist voor bloggen, met 10 stappen die je steeds weer kunt toepassen. Bloggen is een tool om jouw expertise zichtbaar te maken bij je doelgroep(en). Het zorgt hoe dan ook voor een betere online zichtbaarheid, ook op de langere termijn doordat je vindbaar bent als je SEO goed toepast. 

Checklist voor bloggen

Stap 1:
Bedenk op welke vraag je antwoord gaat geven en/of welk probleem je gaat oplossen? Waar heeft de doelgroep echt behoefte aan? Of welk onderwerp is actueel?

Stap 2:
Wat is het doel van je blog? Wat wil je ermee bereiken?

Stap 3:
Bepaal welk focuswoord er bij je blogartikel hoort. Je kunt dit via Google onderzoeken.

Stap 4:
Lekker schrijven! Vat de kern van je blog samen in de inleiding waardoor je je lezers verleid verder te lezen. Sluit je blog af met een (korte) samenvatting en/of conclusie en verwerk hier een call to action in. Gebruik tussenkoppen, linkjes (intern en extern), enzovoort om tot een lekker leesbaar blog te komen.

Stap 5:
Laat je blog liefst even met rust, een paar uur of (nog beter) een dag en lees het dan nog eens met een frisse blik. Pas aan wat aangepast moet worden.

Stap 6:
Check of het focuswoord op de juiste manier verwerkt is in je blog. Zorg ook voor een metabeschrijving waar het focuswoord in verwerkt is.Tip: als je in WordPress blogt dan is de plugin Yoast je SEO-vriend!

Stap 7:
Voeg (eigen rechtenvrije) afbeeldingen en/of video’s toe aan je blogartikel, die aansluiten bij het blog.

Stap 8:
Publiceren maar! Op inplannen om op een bepaald moment gepubliceerd te worden.

Stap 9:
Deel je blog via je social media kanalen.

Stap 10:
Meten is weten! Check de statistieken (via Google Analytics) en krijg gevoel bij en inzicht in welke blogs het het beste doen.

Onthoud dat een blog niet van de ene op de andere dag scoort, een blog heeft tijd nodig om te groeien. Dus ga lekker experimenteren en vooral met plezier schrijven. Succes en heel veel blogplezier. Mocht je wel de toegevoegde waarde zien van een blog, maar zelf niet willen of kunnen bloggen: ik schrijf graag en vaak en kan jou ook helpen door bloggen voor je uit handen te nemen. Stuur me gerust een berichtje!

Banner schrijven