In de hectiek van alledag schiet sporten er nog wel eens bij in, is het een ‘sluitpost’ in je toch al zo volle agenda en heb je nog ‘tig andere dingen te doen. Herkenbaar? Zo ging het bij mij ook vaak; geen regelmaat in het sporten terwijl ik dat eigenlijk wel wenste. Tot zo’n twee jaar geleden, toen ik besloot dat tijd maken voor sport op een regelmatige basis prioriteit werd. Het werd net als alle andere dingen een punt in de agenda. Waarom??

Omdat sporten echt iets toevoegt. Het zorgt ervoor dat ik me beter voel dan wanneer ik niet of te weinig sport. Sterk en fit zijn was dan ook mijn streven toen ik sporten op mijn prioriteitenlijstje zette. En het werkt. Al snel nadat ik consequent ging sporten merkte ik resultaat op verschillende vlakken.

Tijd maken voor sport: waarom je dat echt zou moeten doen

Fitter
Je kent dat gevoel wel als je eigenlijk geen zin hebt, toch gaat sporten en dat je je na afloop heerlijk voelt. Dat gevoel wordt een soort standaard als je een paar keer per week gaat sporten. Je conditie wordt beter dus haal je iedereen in op de fiets naar het werk, neem je fluitend de trap naar vier hoog en draai je je hand niet om voor een wandelingetje naar de supermarkt en met volle tassen weer terug.

Sterker
Yep. Ligt natuurlijk een beetje aan welke sport je doet maar in mijn geval (kickboksen) gaat dat prima. Dat je de shirtjes van de zomer ervoor aandoet en denkt ‘waarom zit het zo strak op mijn rug en bovenarmen’. Aha… spieren ja.

Weerstand
Zeg maar dag tegen de talloze verkoudheden die je voorheen stuk voor stuk oppikte. Afgelopen winter hadden de mannen bij mij thuis alledrie de (mannen)griep en ik ben gespaard gebleven. Van alle snotterende collega’s die het ene na het andere virus meesleepten, heb ik er slechts drie overgenomen afgelopen herfst tot voorjaar.

Stress(less)
Jazeker, ook op dat vlak helpt sporten. Om het te voorkomen en anders wel om er snel weer vanaf te zijn. Zo ging ik die zeldzame keer dat ik zwaar ge?rgerd kantoor verliet een avondje extra boksen en hoppeta, niks meer aan de hand. Heerlijk.

Als je nog twijfelt kijk dan zeker even naar deze man van 59 (ja echt, dat dus!) ter inspiratie.

Tijd maken voor sport: hoe ik dat doe

Ik sport minimaal twee keer per week buiten de deur bij een sportschool. Daar doe ik mee aan lessen kickboksen, jumpen (je weet wel, iedere op een eigen mini trampoline en dan jumpen op de maat van de muziek), Kangoo Jumps, circle trainingen enzovoort. Daarnaast pak ik thuis meestal nog 1 tot 2 keer per week mijn sportspullen erbij voor een ‘home workout’. Ik zet de laptop op de eettafel en terwijl ik een serietje kijk op Netflix, hoepel ik een halfuur met mijn (verzwaarde) fitnesshoelahoep. Daarna ga ik verder met dumbells voor de armspieren en volgt er nog een serie squats, lunges, sit ups, planken enzovoort. Zoals je leest; thuis kun je ook heel goed trainen. Scheelt weer tijd (en oppas) want je hoeft er de deur niet voor uit.

Nu vraag ik me af; is tijd maken voor sport bij jou standaard of is het juist een strijd?