Gratitude day, oftewel dankbaarheidsdag wordt ieder jaar op 21 september gevierd. Wist jij dat? Ik niet tot nu. Als je er even over nadenkt is het best een dag om even bij stil te staan. Want hoe vaak ben je je nu echt bewust van de dingen die jouw leven fijn maken? Tijd voor een lijstje!?

Mijn dankbaarheidsdag-lijstje (in willekeurige volgorde)

Gezondheid. Zonder goede gezondheid wordt het alledaagse leven ineens een stuk anders. Dus dankbaar voor het feit dat ik in goede gezondheid (een dingetje hier een daar houd je altijd) verkeer.

Gezin en familie. Ik woon samen met mijn drie mannen: de man en onze twee broers van 11 en 5 om precies te zijn. Een gezellig gezin ?n familie die eigenlijk allemaal in de buurt wonen en in goede gezondheid verkeren. Dat dat nog lang zo mag zijn

Werk. Als zelfstandig ondernemer zelf grotendeels bepalen hoe de dag eruit ziet is een luxe. Vaak is het hollen en soms ook even stilstaan. De twaalf uur die ik per week voor ZEPservice in de bibliotheek werk zorgen voor een fijne rode draad door de week.

Vrienden. Mensen om ons heen die er zijn als het nodig is maar vooral ook om een goede tijd mee te hebben. Samen uitgebreid tafelen of een potje Catan spelen. Met vriendinnen naar de bioscoop of shoppen. Enzovoort.

Vakantie. Dat we ons in de positie bevinden om een paar keer per jaar op vakantie te gaan. In de winter lekker naar de sneeuw om te ski?n met het gezin, vrienden en familie. Een weekendje in een Landal-huisje cocoonen of zoals afgelopen zomer heerlijke lange bergwandelingen maken in Oostenrijk.

Wonen. Een fijn, ruim en licht huis met een grote tuin. ‘s Avonds lekker op de (onwijs comfortabele) bank ploffen met een kop thee. Lekker ontspannen in het ligbad. Aan de grote tafel met het gezin of met vrienden/familie.

En dan zijn er nog tig andere kleinere dingen zoals die geweldige KitchenAid mixer die ik mezelf onlangs cadeau deed omdat ik zo graag en vaak bak, nieuwe planten in de tuin of woonkamer, dat zwarte leren bikerjasje, nieuwe dekbedovertrekken, een tijdschrift dat in de brievenbus ligt, op de bank onder een dekentje ongestoord een fijn boek lezen, Netflix, een nieuw recept dat goed uitpakt… Zal ik nog even doorgaan?

De oorsprong van dankbaarheidsdag

In 1965 werd er tijdens een internationale bijeenkomst op Hawaii besloten dat het een goed idee zou zijn om een keer per jaar stil te staan bij de vele mooi dingen in de wereld. De mensen die aanwezig waren bij deze bijeenkomst benoemden 21 september ook in hun land tot dankbaarheidsdag. Sindsdien vieren steeds meer mensen over de hele wereld dankbaarheidsdag. De initiatiefnemers hoopten dat een keer per jaar stilstaan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, een positieve impact heeft op ons welzijn en ons gelukkiger en tevreden mensen maakt. Mooi toch?

Een dag die de moeite waard is om ieder jaar bij stil te staan zeg ik. Waar ben jij dankbaar voor vandaag op dankbaarheidsdag?

>>>TIP! Schrijf je in voor Humanvalue-updates en je ontvangt gratis een ‘how to’ waarmee je je zichtbaarheid gegarandeerd vergroot!