Passief inkomen… klinkt goed hè? Er zijn mensen die daar expert in zijn inmiddels, ik zie het als ‘mooi meegenomen’. Hoe ik dat toepas? Vooral door affliliate linkjes te gebruiken en Google Adsense (advertenties) toe te passen op mijn blogs Humanvalue.nl en Pukster.nl. Geen idee hoe het werkt maar wil je er wel mee starten? In dit blog leg ik uit hoe eenvoudig het kan zijn.

Laat ik beginnen met het vooroordeel dat heerst rondom bloggers. Om precies te zijn het idee dat bij veel mensen leeft, dat bloggers/influencers van alles cadeau krijgen. Voor de gemiddelde blogger/influencer is het toch echt niet wat het lijkt hoor. Voor dat ‘cadeautje’ verwacht de andere partij namelijk (meestal) iets terug. Bijvoorbeeld een review in blogvorm en/of via de social media kanalen. Dat betekent dus niet alleen dat het tijd kost (waar je ook een factuur voor zou kunnen sturen) om te schrijven, fotograferen en posten, maar je laat zo’n partij ook genieten van zichtbaarheid en bereik via jouw kanalen. Voel je ‘m… dat cadeautje is dus helemaal geen cadeautje, het is betalen in natura. Ook wel barteren genoemd.

Affiliate linkjes

Als we even doorgaan op dat barteren, komen we al snel uit bij affiliate linkjes. Dat zijn gesponsorde linkjes die je opneemt in blogs die je schrijft. Stel ik schrijf een review over een kookboek dat ik gekregen heb. Dan zoek ik dat boek op bij Bol.com en via het partnerprogramma maak ik daar een affilate link voor aan. Deze neem ik op in het blog met de review. De lezer klinkt vervolgens op die link en bestelt in het meest gunstige geval het kookboek. Ik ontvang dan een klein percentage van de omzet van Bol.com (denk in centen). Degene die het boek bestelt merkt daar niets van, het kost hem/haar ook geen geld, maar het helpt de blogger/influencer aan een stukje passief inkomen. En voor Bol.com is het een marketing tool die extra omzet oplevert. Zo eenvoudig is het. Zodra je een bepaald minimum hebt bereikt, keert het partnerprogramma uit en ontvang je een betaling op je rekening. Ik gebruik nu Bol.com als voorbeeld maar er zijn allerlei programma’s te vinden. Kijk ook eens bij Tradetracker, Awin en Daisycon bijvoorbeeld.

Google AdSense

Dat Google advertenties toont in de zoekmachine is geen geheim en dat je op de meeste websites advertenties tegenkomt ook niet. Op deze website en op Pukster.nl kom je ze ook tegen. Er zijn sites die hiermee echt leuke bedragen verdienen als passief inkomen, maar dat ligt een beetje aan hoeveel ruimte je Google geeft om advertenties te tonen op jouw website en uiteraard aan hoeveel verkeer je genereert naar je website. Je kunt er natuurlijk ook bewust voor kiezen om juist geen advertenties te tonen op je website. Denk daar van tevoren goed over na. Hier lees je meer over hoe Google AdSense werkt >>. Verwar het trouwens niet met Google Adwords. Dit is bedoeld om zelf advertenties in te kopen, waarmee je jouw bedrijfs/dienst/product onder de aandacht wil brengen.

Let op! Over de inkomsten die je via Google AdSense genereert moet je nog BTW afdragen omdat deze naar jou verlegd is. Google is namelijk gevestigd in Ierland en hoeft geen BTW door te berekenen. Hier lees je meer over BTW verleggen >>

Tot zover mijn ‘spreekbeurt’ over passief inkomen en hoe ik het toepas. Ik kies er bewust voor om het redelijk subtiel in te zetten onder het mom: alles wat het oplevert, is mooi meegenomen. Ga jij aan de slag met affiliate linkjes en/of advertenties?