Tussen aanhalingstekens…? Wanneer gebruik je nu enkele en wanneer nu dubbele aanhalingstekens? Weet jij het?

aanhalingstekensDe regel is dat je dubbele alleen mag gebruiken voor citaten en de enkele gebruik je voor de rest. Echter, de enkele mag je ook gebruiken voor citaten. En dus denkt een groot deel van de Nederlanders dat je andersom de dubbele dan ook wel voor de rest mag gebruiken. Om het niet al te ingewikkeld te maken gebruik ik dus altijd dubbele aanhalingstekens voor citaten en enkele voor de rest.

Wat een gedoe over een paar leestekens? Ik geef toe, ik heb last van een soort van beroepsdeformatie. Want ook als ik in mijn privétijd een tekst onder ogen krijg, scant mijn (getrainde) oog blijkbaar direct op fouten in de tekst. Daarna ga ik de tekst pas echt lezen. Kan me voorstellen dat het een bijzonder irritante eigenschap is voor de mensen om mij heen. Laten ze me trots een, ik noem maar wat, geboortekaartje lezen; bingo een typefout. Of mijn partner laat mij een brief lezen die al verstuurd is naar zijn zakelijke relaties; je raadt het al. De teleurstelling op de gezichten is soms te erg, maar dan heb ik het alweer gezegd of aangewezen.

Het belang van redigeren

In mijn werk komt het echter goed van pas, die eigenschap. Daar heb ik ‘m ook ontwikkeld ten slotte. Het enige punt dat me nog dwars zit op dit vlak is dat het niet waterdicht is wanneer ik zelf een tekst heb geschreven. Dat is namelijk precies waar iedereen last van heeft; je maakt een tekst en al lees je deze nog honderd keer over, de kans blijft bestaan dat je honderd keer over een typefout heen leest. Gewoon omdat je de tekst zelf hebt gemaakt. Heel irritant, ik weet het. Nog irritanter voor iemand als ik die wel altijd de fouten van een ander uit teksten haalt. En dus leg ik een tekst vaak, indien mogelijk/noodzakelijk, een dag of wat opzij om er daarna nog eens met een frisse blik naar te kijken. En dan zie ik die ene typefout vaak wel. Het nadeel van dit systeem is dat ik dan vaak de hele tekst toch weer ga verbouwen en dat ik uiteindelijk weer van voren af aan kan beginnen.

Ik dwaal af. Aanhalingstekens, daar ging het over! Eigenlijk wil ik dus vragen of je voortaan dubbele aanhalingstekens alleen nog maar voor citaten wilt gebruiken en de enkele voor de rest. Meer niet. Danku.

Aanhalingstekens voorbeelden ? ‘Tuurlijk:
Dubbel | Hij zei: “Heeft u de tekst laten redigeren?”
Enkel | Dat is een ‘briljante’ grap zeg.