Betrap je jezelf wel eens op uitstelgedrag terwijl je to-do-lijst alleen maar langer en langer wordt? Daar wordt niemand blij van, zeker niet op de lange termijn. Tijd voor 10 tips voor meer productiviteit, zodat je afrekent met uitstelgedrag en je die to-do-lijst in een mum van tijd terugbrengt tot een lengte die te overzien is. 

10 tips voor meer productiviteit

1. Stel doelen op en maak to-do-lijstjes, maar wees niet te streng voor jezelf. Wees realistisch en geef jezelf wat ademruimte. Onthoud: Rome is ook niet in één dag gebouwd. Tenzij je Superman bent, dan wel.

2. Plan pauzes in. Af en toe even ontspannen is belangrijk om je energie op peil te houden. Maar pas op dat je niet in een pauze-modus blijft hangen, anders kan het zomaar een Netflix-marathon worden in plaats van een werkdag.

3. Maak gebruik van technologie. Er zijn veel handige apps en tools die je kunnen helpen bij het organiseren van je werk en het bijhouden van je productiviteit.

4. Soms kan een andere omgeving je helpen om meer gedaan te krijgen. Ga naar buiten, ga naar een café, of werk op een andere plek in huis.

5. Elimineer afleidingen. Zet je telefoon uit, sluit je e-mail af en zet de notificaties van social media uit. Klusjes klaar? Dan kun je je weer lekker onderdompelen in de wereld van memes en nieuws dat je niet missen mag.

6. Werk in blokken. Werk een bepaalde tijd aan één taak en neem dan even pauze. Dit kan helpen om gefocust te blijven en je energie op peil te houden.

7. Doe aan multitasking, maar niet teveel. Soms kan het handig zijn om meerdere taken tegelijk te doen, zoals bijvoorbeeld tijdens een conference call.

8. Als je een taak hebt afgerond, beloon jezelf dan met iets leuks. Maar pas op dat je niet te veel beloont, anders wordt het een dagelijkse traktatie in plaats van een uitzondering.

9. Als je vastloopt, vraag dan om hulp. Dit kan je helpen om weer op gang te komen. Even wegleggen en daarna nog eens met een fris hoofd en frisse blik beginnen kan ook helpen.

10. Tot slot: bedenk vooraf vast en beloning voor als je die klus waar je al tijden tegenaan hik eindelijk afrondt. Want hé, als je iets hebt bereikt, wees dan trots op jezelf en vier je successen.

En, gaan deze 10 tips voor meer productiviteit zorgen? Je hoeft natuurlijk niet gelijk alle 10 de tips toe te passen, je kunt er ook eerst eentje kiezen en daarmee starten. Succes en als je hulp kunt gebruiken, laat het me weten.