schrijftips crop

Schrijven voor iedereen wil niet zeggen dat je iedere doelgroep op een grote hoop gooit. Het wil zeggen dat je laagdrempelig schrijft. Want hoe makkelijker een tekst leest, hoe eerder je lezer bereid is door te lezen. ?En dus jouw boodschap volledig ontvangt. Een aantal schrijftips!

Writing is easy. All you have to do is cross out the wrong words.

Mark Twain

Schrijftips #1: pakkende titel

Probeer een titel te bedenken die de lezer verleid om verder te willen lezen. Zorg dat je zo concreet mogelijk bent, stel een vraag of doe een belofte of kies eens voor een gewaagde titel die net op het randje is. In de eerste alinea leg je uit wat de titel met de inhoud te maken heeft.

Schrijftips #2: oprolbaar schrijven

We krijgen nogal wat informatie te verwerken elke dag. De lezer is je dan ook dankbaar als je het hem/haar makkelijk maakt. De titel is ??n, maar zorg ook voor goede tussenkoppen, sterke eerste zinnen van alinea’s en opsommingen/lijstjes (zie tip 5). Zonder het hele artikel te lezen, kan je lezer zo snel bepalen wat de inhoud is en of het de moeite is om het volledig te lezen.

Schrijftips #3: korte zinnen

Korte zinnen ja. Omdat niemand vrolijk wordt van lange zinnen die je drie keer opnieuw moet lezen. Als je een komma in een lange zin hebt, probeer dan eens of je de zin in twee delen kunt knippen. Dat werkt natuurlijk niet altijd, maar je wordt er wel creatief van.

Schrijftips #4: actieve schrijfstijl

Een actieve schrijfstijl betekent dat je de lijdende vorm probeert te vermijden. Woorden als worden, zullen, moeten en kunnen maken een zin vaak onnodig lang. Dus niet: “wij zullen zo snel mogelijk contact opnemen”, maar “wij nemen zo snel mogelijk contact op”.

Schrijftips #5: lijstjes

Inderdaad, dit blog is een voorbeeld voor een artikel met een lijstje. Ik som keurig 5 schrijftips op tenslotte. Lijstjes/opsommingen werken nu eenmaal. Maak het lijstje niet te lang en zorg ervoor dat je de lezer blijft boeien.

Pas?jij deze tips al toe als je schrijft? En heb je aanvullende nuttige tips? Ik hoor het graag!?