Begint het al te wennen, die vrij nieuwe anderhalve-meter-samenleving? Een van de dingen waar de corona-crisis goed merkbaar is, is in de manier waarop we nu werken. Zo veel mogelijk werken vanuit huis. Dat gaat, heel logisch, niet zonder slag of stoot. Zelf werk ik ook al tijden vanuit huis en ik deel in dit blog enkele handigheidjes en tips.?

Werken vanuit huis: dit is handig

1. Online tools voor ontmoeten
Waar je voorheen graag afsprak op kantoor of in een koffietentje, is dat nu met de anderhalve-meter-regel heel anders. Zeker als je zo veel mogelijk gehoor wil geven aan de oproep om waar het kan, thuis te werken. Maar hoera voor de online tools zoals Zoom en Teams (van Microsoft). Die laatste is degene die mijn collega’s bij de bieb en ik volop gebruiken. Waar we voorheen even iets naar elkaar riepen of bij elkaar langs liepen, gebruiken we daarvoor nu de chat van Teams. In die chat delen we ook met elkaar een Trello-bord waarin we precies kunnen zien wie waarmee bezig is, en hoe een en ander vordert. Super handig! En natuurlijk hebben we regelmatig Teams-meetings waarbij we elkaar ook echt even kunnen zien en horen. Zorg wel voor goede oortjes of een koptelefoon en lees je even in over de ‘gedragsregels’ voor online vergaderen om een boel ergernis voor te zijn.

2. Samenwerken
Als je met Sharepoint werkt, is samenwerken in één document op zich prima geregeld. Zo niet, dan is Google Drive je vriend! Ik houd bijvoorbeeld alle contentplanningen die ik beheer bij via Google Drive. Zorg wel dat je niet teveel mensen toegang geeft om te bewerken, want het is een levend document dat continue wordt opgeslagen. Dus als iemand iets wijzigt, wat niet de bedoeling was… Regelmatig even een back-up opslaan (onder een ander naam) is dus handig.

3. Pakketjes en post verzenden en ontvangen
In de rij staan om een pakketje weg te brengen, is nu niet echt wenselijk. Het is dan ook handig om pakketjes zoveel mogelijk op te sparen en volledig voorbereid weg te brengen. Of nog beter: te laten ophalen. Vooral als je een webshop hebt (ik had er een paar jaar terug ook een), is dit een issue op het moment. Check online eens welke partij(en) op dit moment voor jou de beste diensten bieden als het gaat om een pakket verzenden. En wat post ontvangen betreft, ben ik fan van de PostNL-app waarin je precies kunt zien wanneer welke pakketjes en brievenbuspost jouw kant opkomen.

Blog HV-banner werken vanuit huis.jpg

Werken vanuit huis: mijn tips

1. Zet de wekker op tijd
Niets verleidelijker dan de wekker later te zetten dan gebruikelijk want h?, je hoeft niet te reizen dus tijd zat. Maar je wordt er over het algemeen niet fitter van. Gebruik de tijd die ‘over’ is juist om te sporten, te lezen of lekker vroeg te kunnen stoppen met werken.

2. Kleed je ‘gewoon’ aan
Net als dat uitslapen, is in je huispak hangen net zo verleidelijk als je toch de deur niet uit hoeft. Maar ook dit draagt niet bij aan een energiek gevoel. Dus trek ‘gewone’ kleding aan en als je het echt goed wil doen zelfs schoenen; daardoor heb je nog meer het gevoel dat je aan de slag wil.

3. Zorg voor een fijne werkplek
Niet iedereen is gezegend met een werkplek in huis. Maar zorg ervoor dat je ergens in huis een eigen werkplek inricht. Al is het aan de eettafel of op de slaapkamer. Zo kun je je even onttrekken aan wat er nog meer in huis gebeurt om op je werk te focussen. Want dikke kans dat je huisgenoten ook veel meer thuis zijn nu.

4. Planten
Planten? Jazeker planten. Ze zorgen voor een fijn klimaat in huis en zorgen sowieso voor sfeer. Geen groene vingers? Er zijn voldoende planten die weinig zorg vragen; vraag maar even in het tuincentrum welke dat zijn.

5. Drink voldoende?
Veel mensen vinden voldoende drinken op een dag lastig, terwijl anderen de ene koffie na de andere wegtikken. Zet een fles water op je bureau of een thermoskan thee. Een kop koffie is natuurlijk prima, maar overdrijf het niet nu je in de buurt van de echt lekkere koffie in plaats van die uit de automaat.

6. Ga wandelen
De valkuil van al dat thuiswerken, is dat je maar doorgaat en doorgaat. Dat merk ik bij mezelf. Dwing jezelf daarom, om dagelijks een flinke wandeling te maken. Bijvoorbeeld gelijk na de lunch. Je bent daarna weer fris en fruitig en je komt aan de broodnodige beweging.

7. Lees!
Nog een tip om even van die laptop weg te komen: ga lezen! Of het nu gaat om vakliteratuur, een fijne chicklit of een boek in een ander taal. Lezen is fijn om je hersenen even op een andere manier te laten werken en zorgt ook voor ontspanning. Plan dus zeker dagelijks tijd in om te lezen.

8. Sublime
Sommige mensen hebben het het liefst zo stil mogelijk om zich heen als ze werken, anderen horen graag muziek op de achtergrond. Bij mij wisselt het maar regelmatig zet ik de Sonos aan op laag volume en dan is Sublime FM mijn favoriet. Zoek maar eens op als je het nog niet kent.

Ik heb ondertussen mijn draai in het werken vanuit huis aardig gevonden, maar kijk ook uit naar het moment dat we weer lekker ongehinderd naar kantoor kunnen en elkaar kunnen ontmoeten. Heb jij nog handige tips voor thuiswerken? Laat het weten in een reactie!